CZ SK

O čaji a kávě

prouzek

                     je fantastický přírodní produkt s bohatou a pestrou historií. Dodnes si miliony lidí na celém světě vychutnávají šálek čaje během celého dne. Historie čaje začíná v Číně, neboť to je to místo, kde to všechno před staletími začalo. Vstupte do světa čaje a můžete zjistit více o jeho historii, výrobě či čajových lístcích
Dokonalý šálek čaje
Tajemství dokonalého šálku čaje je skryto v kombinaci uchovávání, přípravy a podávání čaje.

Příprava čaje:
Existuje pět zlatých pravidel pro přípravu dobrého šálku čaje:

  • Vodu uveďte co nejrychleji do varu a ponechte ji pět minut vařit, aby změkla.
  • Použijte trochu horké vody k vyhřátí konvičky.
  • Vložte čajový sáček nebo sypaný čaj do konvičky a zalijte vroucí vodou. Použijte 4 dvougramové sáčky čaje na litr vody, nebo jednu čajovou lžičku na šálek.
  • Nechte čaj vylouhovat, avšak ne příliš dlouho - po pěti minutách může čaj hořknout.
  • Vyjměte čajové sáčky a výluh promíchejte, aby měl jednotnou chuť (jinak zůstane silnější na dně konvice).
Skladování a podávání čaje
Čaj může být snadno ovlivněn různými vnějšími podmínkami, jako je vlhkost, světlo nebo vysoká teplota. V originálním uzavřeném balení se aroma čaje uchovává beze změn po dobu asi dvou let. Po delší době se jeho barva a vůně může měnit a ztrácet se aroma. Je důležité, aby po otevření byl čaj uchováván na chladném, suchém a tmavém místě. Čaj je obvykle podáván z konvičky. Konvičku vybírejte pečlivě, neboť materiál, ze kterého je vyrobena, může ovlivnit chuť čaje. Nejlepšími materiály jsou porcelán, sklo, keramika nebo ocel. Nejlepší čaj se má usrkávat z porcelánu. Třpytivá barva a odstín nápoje nejlépe vynikne v krásném šálku. Ideální teplota pro pití je kolem 60°C.
Čaj má dlouhou a pestrou historii. Po dlouhá staletí si tento nápoj vychutnávají lidé na celém světě. O vynálezu čaje koluje několik legend. Poprvé je čaj zmiňován v čínské historii v době 2700 let před naším letopočtem, v době císaře Shen Nung. O něm se říká, že objevil čaj během jedné ze svých cest po čínské říši.Když udělal krátkou zastávku k odpočinku, spadlo několik lístků z jednoho keře

přímo do jeho šálku spřevařenou vodou k pití. Z jeho šálku vystoupila lahodná vůně a zvědavý císař ochutnal nápoj, který tak vznikl náhodou. Nápoj nejen že měl vynikající chuť, ale i osvěžující a posilující účinek. Císař byl ze svého objevu tak nadšen, že začal propagovat zázračný keř. První číský název pro čaj byl "te" a ten se pak změnil na "chai".

 

Evropě byl čaj poprvé představen v roce 1610, kdy připlul první náklad čaje na holandské obchodní lodi. Po delší dobu byl dovoz čaje omezený, neboť cesty trvaly velmi dlouho. Někdy byla loď na cestě téměř celý rok. V důsledku toho se čaj stal drahým zbožím. Během 18. století došlo ke snížení ceny čaje, což přispělo k jeho rozšíření a popularitě.

 

 

Největšími spotřebiteli čaje na světě jsou Irové, zatímco Britové jsou až na druhém místě. Ale velké množství čaje se vypije také v Japonsku a dalších zemích jako je Turecko, Sýrie a Irán. V Holandsku se vypije například více čaje než v Indii, Spojených státech nebo Německu.

Pro úspěšné pěstování čaje je zapotřebí tropické nebo subtropické klima a úrodná půda. Plodina se obvykle pěstuje na svazích kopců, přičemž nadmořská výška má zásadní vliv na kvalitu čaje.Čím výše se čaj pěstuje, tím je kvalitnější. Největšími světovými pěstitelskými zeměmi jsou Čína a Indie, které společně zajišťují asi polovinu světové produkce.Se sklizní se může začít, když jsou čajové keře přibližně čtyři roky staré. Normálně se čajové lístky sbírají ručně, čímž se sklizeň stává nesmírně náročnou na pracovní sílu. Čaj je možné sklízet kdykoliv během roku, ale lístky jsou nejlepší během suchého monzunového období. Čajové lístky je možné poprvé sklízet přibližně po čtyřech letech. Ruční sklizeň je náročná na intenzivní práci. V některých oblastech, kde je nedostatek pracovní síly, je ruční práce nahrazena stroji, ale kvalita sklizeného čaje tak může zásadním způsobem poklesnout. Pro sklizeň čaje se používají tři techniky: standardní sklizeň, při které se sklízejí dva lístky a jeden pupen, střední sklizeň (tři lístky a jeden pupen) a hrubá sklizeň (čtyři lístky a jeden pupen na stopce). Čím je sklizeň výběrovější, tím lepší bude čaj. Na výše položených plantážích, které mají nejlepší podmínky pro pěstování vysoce kvalitního čaje, se používá výhradně výběrová sklizeň. Čajové keře žijí dlouhou dobu. Assamica se dožívá v průměru 40 let, avšak Sinensis může rodit až po dobu 100 let.
 

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info